top of page
Search

Hogyan lehet egy válás gyors és fájdalommentes?

Tudjuk, egy válás soha nem egyszerű vagy könnyű. Amikor valakiben megszületik az elhatározás, akkor szeretne a lehető leggyorsabban és fájdalommentesebben túllenni rajta. Sokszor azonban az első ügyvédi konzultáció során derül ki, hogy ez korán sem annyira gyors folyamat, mint ahogyan szeretnénk.


Vannak természetesen ügyintézési határidők, amik rajtunk kívülállóak, azonban összeszedtünk néhány olyan hasznos tippet, amivel a válás folyamatának az időtartama lerövidülhet és ez által, az általa okozott kellemetlenségek és a fájdalom mértéke is.


  1. Egyezség


Amiben csak lehet, azt javasoljuk, hogy a felek kössenek egyezséget, és állapodjanak meg. Nem muszáj minden kérdésre kiterjedően megegyezni. Ha csak abban van egyetértés, hogy kié lesz a szülői felügyeleti jog vagy, hogy a kapcsolattartást hogyan képzelik el a felek, akkor azt is érdemes papírra vetni, mivel azt a kérdést, amiben a felek megegyeznek a bíróság már nem fogja vizsgálni, így ezzel is időt nyerhetünk.


Annál jobb azonban, minél több kérdésben sikerül megegyezni a bírósági eljárást megelőzően.2. Felkészülés


A tapasztalat azt mutatja, hogy mire meghozza az ember a döntést a válás kérdéskörében addig hónapok sőt néha évek telnek el. Az ember tervez a fejében, de amikor hirtelen realizálódik minden, azt is elfelejti, hogy fiú vagy lány.


- Kezd el vezetni, a havi kiadásaidat, ha gyermekeid vannak, akkor a gyermekekre való költéseket, lásd pontosan a bevételeid a kiadásaid.


- Tudd, hogy hol vannak a közös tulajdonok iratai, tudd mi mennyit ér és a legfontosabb, hogy tudd, hogy mit szeretnél. Sokan kellemetlennek tartják az anyagiakról való beszélgetést, azonban a válás során elkerülhetetlen és fontos, hogy tudd, hogy mi az ami adott esetben járhat neked.


- Gondolkodj előre! Ha azt érzed, hogy válásra kerülhet a sor, akkor kezdj el félretenni, mert a bíróság malmai lassan őrölnek, lehet, hogy egy ideig egyedül kell fedezned a saját és gyermekeid megélhetését.


- Kérj segítséget ügyvédtől, egy konzultáció során át tudjátok beszélni a lehetőségeidet, ami megnyugvást adhat, hiszen onnantól tudni fogod mire számathatsz, mi lehet a legjobb és a legrosszabb “forgatókönyv”. Egy ügyvéd fog tudni felvilágosítani arról, hogy mire vagy jogosult és mire nem és arról is, hogy a gyakorlatban az egész procedura hogyan fog zajlani.3. Ne próbálj egyedül világot megváltani


Észrevételeink szerint, a felek akik között elmérgesedett a helyzet, ha megpróbálnak “leülni és megbeszélni” a helyzetet sokszor követelőzésbe átcsapó veszekedésben találják magukat, tovább mélyítve a rossz viszonyt.


Kérj segítséget! Akár egy mediátor, akár egy ügyvéd vagy egy párterapeuta segíthet a kommunikációban és a problémák megbeszélésében a nélkül, hogy az veszekedéssé fajulna.


4. Vállalj felelősséget saját magadért


A felnőtt élet ott kezdődik, hogy felelősséget vállalunk saját magunkért és a tetteinkért. Vess számot magadban arról, hogy mi az, ami a házasság felbomlásában a te felelősséged és mi az ami nem. Nagyban megkönnyítheti a helyzetünket és hihetetlen szabadságot adhat az, ha rá tudunk nézni az életünkre úgy, hogy az életünk kovácsai mi magunk vagyunk. A feladathoz, ha szükséges és megteheted kérd pszichológus segítségét.5. Család és a barátok


Egy ilyen helyzetben jó, ha van mellettünk valaki, akire számíthatunk. Természetesen egy lelkiismeretes szakember is ott lesz és tartja benned a lelket, azonban a család és a barátok támogatása ugyanolyan fontos. Ne félj beszélni az érzéseidről és arról amin átmész. Ha szeretnél egy támogató közösség tagja lenni, akkor csatlakozz Facebookon a Meor Life Consult - Támogató Közösség Nőknek csoporthoz, ahol hozzád hasonlóakkal oszthatod meg a tapasztalataidat.337 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page